- Copyright Luca Kleve-Ruud - www.luca.no © 2010 . All rights reserved.

Åpnes kun ved død

«Hvis du leser dette, vet jeg at du ikke har det bra.
Jeg vet også at jeg ikke vil kunne være der for å trøste deg.
For hvis du leser dette, er det fordi jeg er død.»

Luca Kleve-Ruud (photo) Jens Marius Sæther (text)

Cincopa WordPress plugin

Det nærmer seg avreise. Prest Kenneth Been Henriksen lyser opp avskjedsbrevet på lerretet foran soldatene. Han ber om noen minutters stillhet så alle får tid til å lese det som står skrevet. En soldat tørker vekk en tåre og stirrer ned i bordplata. Andre ser opp mot taket. Stillheten er total. De neste ukene kommer presten til å motta mange brev – brev med påskriften «Åpnes kun ved død».
Dagsavisen har møtt fem soldater som skal til Afghanistan for første gang. Soldatene snakker om døden, om de som blir igjen hjemme, om hvorfor de er villige til å ofre livet og om smerten ved å skrive avskjedsbrev når man er i starten av livet.

Vil du lese resten av reportasjen?
Kjøp/se PDF av reportasjen som stod på trykk i Dagsavisen